A szivattyú tavaszi beüzemelése

A szivattyú téliesítése azaz a téli időjárásra való felkészítése elengedhetetlenül fontos a hibátlan működés hosszútávú megőrzéséhez. A tavasz megérkeztével a jobb időre való felkészítésre tevődik át a hangsúly. A zavartalan üzemelés érdekében érdemes néhány dologra odafigyelni.

Teendők a tavasz közeledtével

A szivattyú téli álmot aludva pihen és kikapcsolt állapotban várja, hogy újra munkába állhasson. Ez idő alatt azonban történhetnek vele nemkívánatos dolgok is abban az esetben is sajnos, ha nem fagyoskodott kint a téli hidegben. Emiatt a tavaszi beüzemelés előtt tanácsos átvizsgálni és elvégezni az aktuális karbantartási munkálatokat. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a kerti öntözőrendszerünk vagy a kútszivattyúnk zavartalanul üzemelhessen.

Az átvizsgáláskor figyeljünk oda a rejtett vagy látható sérülésekre, ezek tönkre tehetik a teljes berendezést. Nem szükséges minden apró alkatrészt tüzetesen átvizsgálni. Amennyiben mindent rendben találunk, illetve rendbe hoztuk, ami szükséges, akkor nyugodtan bekapcsolhatjuk a szivattyút.

Tavaszi beüzemelés

A tavaszi beüzemelés remek alkalom az éves ellenőrzésre is, mert ez alapján pontos képet kaphatunk a szivattyú aktuális állapotáról. Ahogyan az autónkat is rendszeresen karban tartjuk, éppen úgy szüksége van erre a szivattyúnknak is. Az ellenőrzés elmulasztásával nagy károkat okozhatunk. A szakszerű segítség, valamint új alkatrészek beszerzése költséges lehet, de még így is költségkímélőbb megoldás, mint új szivattyút vásárolni.

A hosszú életű szivattyú egyik titka a rendszeres karbantartás és erre a tavasz tökéletes időzítés. A beüzemelés előtt kiderülhet minden javítani való és időben orvosolhatjuk a gondokat így amikor kell indulhat a biztonságos beüzemelés.

A téli hideg hatása a szivattyúra

A szivattyú minden otthon fontos tartozéka ahogyan az üzemek sem müködhetnének az ipari szivattyúk nélkül.. Ahogyan a legtöbb szerkezet a szivattyú is érzékenyen reagál az időjárás szélsőségeire ezért az évszakváltáskor fokozott odafigyelést igényel.  A hideg önmagában nem okoz gondot, azonban, ha a hőmérséklet tartósan fagypont alatt marad akkor a berendezésben maradt víz komoly gondokat okozhat. A fagy hatására a víz kitágul, ami súlyos károkat okoz az alkatrészekben vagy akár menthetetlenül tönkre is teheti azokat.

Amennyiben a búvárszivattyú tartályai és áramláskapcsolója nem fagyálló az nagy gondot okozhat. Ennek megoldása lehet, ha a téli időszakban a kapcsolókat fagymentes helyen tartjuk, emellett pedig az áramtalanítás is elengedhetetlen. A felszíni kerti szivattyúkat le kell szerelni és fagymentes helyen kell tárolni. Ha kint maradnak a téli hidegben komoly károkat tehet bennük a fagy. Szétrepedhet a belső rész vagy a borítás is.

A fagykárokat megelőzendő idejében végezzük el az óvintézkedéseket. Akár keringető szivattyúról, búvárszivattyúról nagynyomású- vagy szennyvízszivattyúról van szó mindegyiknek szüksége van rá, hogy felkészítsük a télre. a típustól függően lehetnek különbségek a hogyan-ban, a lényeg, hogy hallgassunk a szakértő tanácsaira így garantáltan elkerülhetjük a problémát. A megfelelő téliesítéssel elkerülhetjük az új berendezés vásárlásának szükségességét. Ezzel elérhetjük, hogy a szivattyúnk tavasszal hibátlanul fog üzemelni és továbbra is élvezhetjük a befektetésünk előnyeit.

A felszíni szivattyú védett helyen teleljen

A felszíni szivattyúk esetében a legfontosabb, hogy még a fagyok beállta előtt védett helyre kerüljön a berendezésünk és a rendszert is víztelenítenünk kell. Ezt a célt szolgálja a leeresztőcsavar, amelyen keresztül leengedhetjük belőle vizet ezzel megelőzve a fagykárokat.

A téli nyugalmas időszak remek alkalmat kínál az esedékes javítási karbantartási munkák elvégzésére. A kopó alkatrészek cseréje 2-3 évente esedékes: ilyenek például a csapágy és a tengelytömítés. Ezzel elkerülhetjük a későbbi költségesebb javításokat.

A búvárszivattyúk más elbírálás alá esnek. Ezek a berendezések a víz alatt működnek és a hidegebb hónapokban is a víz alatt a helyük. Erre a tengelytömítés miatt van szükség, mert nem szabad, hogy kiszáradjon. Téliesítésre a búvárszivattyú esetében is szükség van csak másképp zajlik.
A búvárszivattyúk egyik legfontosabb kelléke az áramláskapcsoló, amit tanácsos megkímélni a fagypont alatti hőmérséklet hatásaitól. A tartályok, illetve kapcsolók víztelenítése is fontos, főleg, ha sok éven át szeretnénk gazdaságosan működtetni a szivattyúnkat. A tél közeledtével fokozottan kell ügyelnünk a szivattyúnk védelme érdekében akár kerti, akár búvárszivattyúról van szó.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük