A megfelelő szivattyú kiválasztásához szakemberre van szükség

Sajnos elég gyakran hallunk olyan balul sikerült vásárlásokról, beruházásokról, amikoris már a tervezés során homokszem kerül a gépezetbe. A kevés szakértelemmel rendelkező kereskedő vagy „mester” olyan szivattyút, illetve műszaki megoldást ajánlott a laikus, ezért benne maradéktalanul megbízó vásárlónak, amely a későbbiekben nem teljesítette az elvárt feladatát. Ez persze a bosszúság mellett hibás működést és anyagi kárt is okozott.

Ilyenkor mi lehetséges? A válasz egyáltalán nem egyszerű, hiszen a kereskedő rendszerint nem vállalja utólag a felelősséget és nem is lehet nagyon érvényesíteni még jogi úton sem. Többnyire az érték sem akkora, hogy megérné ebbe nagyobb összeget, időt és energiát invesztálni.

A leghelyesebb, ha eleve gondosan választjuk meg a szakembert, akitől tanácsot kérünk ezügyben. Ebben az esetben nem lesz a szivattyú vásárlás, illetve használat csupa bosszúság.

Olyan cégtől vásároljunk, amely:

  • A neten lekövethető
  • Van múltja a szakmában
  • Korrekt garanciát vállal
  • Szaktanácsadással is a rendelkezésünkre áll
  • Ismert márkanevű szivattyúkat forgalmaz, amelyek már beváltak pld.: Wilo szivattyú
  • Szükség esetén több csatornán elérhető: telefonon, emailben vagy akár személyesen
  • Ami a legfontosabb: szakértelme már az első beszélgetés során egyértelműen látszik.

A szivattyú kiválasztásánál akár búvárszivattyút, keringető szivattyút vagy nyomásfokozó szivattyút szeretne, a vevő gyakran nem látja előre mennyi vizet fog használni a jövőben, ezért a szakértő feladat, hogy a megfelelő emelőmagasságot és a tömegáramot meghatározza. Ezeknek a nagyon fontos műszaki paramétereknek a meghatározásához szakemberre van szükség. A vásárló nyilvánvalóan nem járatos a témában, ezért komoly, szakszerű segítség nélkül nem tudja kiválasztani a számára leginkább megfelelő szivattyút. Ha itt hiba történik, a megfelelő működés-működtetés is veszélybe kerül a későbbiek vonatkozásában.

A tanácsadónak azzal is tisztában kell lennie, hogy a víznyomás összetevői a statikus hányad, amivel a vizet kinyerjük a kútból, ez méterben kifejezve, tízzel elosztva megkapjuk a szükséges nyomás értékét. Egy családi ház esetében 2,5-3 barral magasabb üzemi nyomás értéket érdemes választani a biztonságos működéshez.

Biztonsági okokból tervezzük felül a rendszert

Üzemzavar lehetőségét is bele kell kalkulálni a szivattyú működésébe: ennek megfelelően kell összehangolni a kapacitást és a csövek áteresztő képességét. Ha valami nem kapcsol ki a rendszerben és a szivattyú 10 baros nyomást is létre tud hozni akkor a 6 bar-os nyomásra tervezett csőrendszer azt nem fogja tudni kezelni. Emiatt minden esetben felül kell tervezni a rendszert, összehangolva a csövek, illetve a szivattyú maximális terhelhetőségét.

Szivattyú vásárlás előtt alaposan tájékozódjon többféle forrásból és a vásárlás előtt mindenképpen konzultáljon valódi szakértővel. Ez esetben biztos lehet benn, hogy üzembiztosan és gazdaságosan működő rendszert tud majd üzemeltetni. Ne kockáztasson anyagi veszteséget vagy személyi sérülést egy hibás döntés miatt.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük