A szennyvízátemelő szivattyú működése

A szennyvízátemelő berendezések, illetve szivattyúk a szennyvíz egy alacsonyabb szinten lévő területről egy magasabb szinten lévő területre való átszállítására szolgálnak. Ez lehet a megoldás például akkor, ha a szennyvíznek egy hegyháton kell áthaladni ahhoz, hogy eljusson a szennyvíztisztító üzemhez.

A szennyvízátemelő állomás fő részei

A szennyvízátemelő állomás lényeges részei a szivattyúállomás, a kút, amely a szivattyú által felszívott tisztítandó, kezelendő vizet fogadja, az emelőszivattyúk, a szelepek, kábelkamra és a riasztórendszerrel ellátott irányítótábla. Az átemelőrendszert, amely a vízbe meríthető lassú folyású anyagok esetén van lehetőség használni. Ilyenkor két típusú szivattyút alkalmaznak darálós szennyvízszivattyút vagy darabos anyagok szállítására is alkalmas szivattyút. A szennyvízkút dolga biztosítani az átemelőállomás gond és fennakadás nélküli működését. a szennyvízkutat nem javasolt más célra használni, például a szennyvíz tárolására.

A szennyvízkút megfelelő mérete

A szennyvízkútnak minimális méretűnek kell lennie, éppen csak akkorának, hogy a szennyvíz minél kevesebb időt időzzön benne ezzel csökkentve minimálisra a fertőzés kockázatát. Ahhoz azonban elég nagynak kell, hogy legyen, hogy ne kelljen a szennyízszivattyút folyton ki-be kapcsolgatni. A merülőszivattyú alkalmasabb és gazdaságosabb erre a feladatra, mint a felszíni szivattyú. A karbantartási igénye is elenyésző.

Melyik szennyvízszivattyút érdemes választani?

A konkrét felhasználási cél ismeretében tudjuk kiválasztani a számunkra leginkább megfelelő terméket.
Számos gyártó készít megbízható szennyvízszivattyúkat, amelyek közül a wilo szennyvízszivattyút ajánljuk, számos előnyös tulajdonsága miatt. A szennyvízszivattyú kiválasztásakor a teljesítmény figyelembevétele mellett fontos a szállítási kapacitás, a maximális emelőmagasság és a munkapont.

Háztartási felhasználás esetén a legkisebb szállítási teljesítmény is elegendő, de az emelőmagasságra oda kell figyelni, hogy megfelelőt válasszunk. Kis átemelési magasságokhoz, 5-6 méteren belül megfelelő egy szabad átömlésű vortex járókerekes szivattyú. Nagyon hosszú nyomóvezeték illetve nagyobb szállítómagasság valamint nyomott csatorna hálózat indokolttá teheti az aprítókéses, vágókéses vagy a ahogyan a köznyelv nevezi darálós szennyvízszivattyú választását.

A komplett átemelő gépek a szabad átömlésű, valamint a vágókéses szennyvízszivattyúknál is eltér a teljesítmény (a 280W-tól akár az 2200W-ton túl is). Ez alatt szivattyúk esetében a hidraulikus teljesítményt érjük. A szállítási kapacitás megmutatja, hogy az eszköz hány köbméter szennyvizet tud kiszivattyúzni egy óra alatt.
Az emelőmagasság a kiemelés magasságát jelöli, a munkapont a szivattyú jelleggörbéjének és a csővezetéki jelleggörbéjének a metszéspontjára utal.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük