Hogyan válasszunk szennyvíz szivattyút?

Vannak kevéssé népszerű témák, mint például a szennyvíz szivattyúzására kifejlesztett technológiák, amely nélkül pedig egyetlen korszerű gyár, üzem vagy háztartás sem működhet. A szivattyú termékkörben számos megoldás közül választhatunk.

Szennyvízszivattyú típusok

A szennyvízszivattyú bizonyos paraméterei eltérnek a klasszikus szivattyútól, mert a szivattyúzni kívánt folyadék erősen szennyezett. Logikus, hogy a tiszta víz szállítására másfajta alkatrészek és megoldások szükségesek. A szennyvízszivattyúnak sokkal inkább ellenállónak kell lenni a dugulásokkal, ezzel szemben a szállítómagasság nem annyira lényeges szempont a kiválasztásnál, mint például a kerti szivattyú esetében. Követelmény vele szemben, hogy alkalmas legyen a szennyvíz folyamatos vagy alkalmankénti ürítésére.

Darálós szennyvízszivattyú

A darálós vagy más néven darabolós szennyvízszivattyú ahogyan a neve is utal rá a nagyobb darabok áramoltatásának elkerülése – ezzel a dugulás megelőzése érdekében – darabolókéssel egyszerűen felaprózza a szennyvízben található darabokat. A beömlő nyílások beáramlik a szivattyúba a szennyvíz és rögtön a darálókéshez jut, ahol minden olyan részecske felaprításra kerül, ami dugulást okozhatna.

Átemelő szennyvízszivattyú

Az átemelő szivattyú akkor válik szükségessé, amikor a szennyvizet alacsonyabb területről magasabb helyre kell átjuttatni. Változatos domborzati viszonyok között nélkülözhetetlen segítség, amikor például egy hegyháton kell átvezetni a szennyvizet, mert csak így juttatható el a szennyvízgyűjtőbe. A felhasználók rendelkezésére áll átemelő szennyvízszivattyú, amely darálós kivitelű is egyben.

Szabad átömlésű szennyvízszivattyú

A Szabad átömlésű szennyvízszivattyú a szennyvízszivattyúk alapkészüléke. A szivattyú automatikusan viszi tovább a vizet az oldalcsatornába. a szennyvíz ez esetben rövid ideig tartózkodik a rendszerben, a járókerék által kialakított örvény igen gyorsan elragadja a és tovább szállítja.

Karbantartás, tisztítás

A szállítandó anyagot ismerve kijelenthetjük, hogy a szennyvízszivattyú tisztítása nem egy kellemes felhasználói élmény. Emiatt a legtöbben szakembert hívnak, aki szaktudása birtokában, hatékonyan és gyorsan, a megfelelő védőöltözetben el tudja végezni a tisztítást, illetve karbantartást. Nem utolsó sorban az aknát is rendbe teszi. A karbantartás igen fontos része a megelőzés.

Érdemes rá odafigyelni, hogy amennyire lehet kerüljük a zsírosodást, az olajat és zsíros ételeket ne öntsük a WC-be.

Ha dugulást észlelünk kérjük szakember segítségét. Előfordulhat, hogy például egy visszacsapó szelepet kell megjavítani, ha mi magunk kezdjük el javítgatni nagyobb kárt okozhatunk, mint amennyit megspórolhatunk a munkadíjon.

Hogyan válasszunk szennyvízszivattyút?

Az átemelő szivattyúra nagyobb szintkülönbségek esetén van szükség, de általános helyzetekben ez szükségtelen. A darabolós szivattyúk biztonságot jelentenek, mert jelentősen lecsökkentik a dugulás esélyét, de akkor javasolt ezek használata, ha a főcsatorna ahová a szennyvíz ömlik kis keresztmetszetű és/vagy nyomás alatt van.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük