Nyomásfokozás Wilo szivattyúval

Olyan helyeken, ahol a felhasználási célra nem elegendő a közcsőben lévő nyomás ott nyomásfokozással lehet segíteni ezen a problémán. A nyomásfokozás műszaki megoldását tekintve a házi vízellátáshoz hasonló rendszer. A csővezetékbe épített szivattyú a nyomást igény szerint növeli meg. A nyomásfokozó szivattyú lehet egy vagy többfokozatú berendezés. Kisebb teljesítményigény esetében vízszintes tengelyű nyomásfokozó szivattyúkat alkalmazunk. Nagyobb teljesítményigény esetén függőleges tengelyű nyomásfokozó szivattyúra van szükség. A víz a szivattyúra nyomással érkezik. A hálózati nyomás és a szivattyú munkaponti nyomásának összege adja a kimenő nyomást.

A szivattyú kiválasztása a munkaponti nyomás meghatározása alapján történik. Lényeges, hogy a felhasználási célnak megfelelő legyen a kimenő nyomás és a szivattyú által szállított térfogatáram. A házi vízellátáshoz hasonlóan a szivattyú vezérlése kétféle képpen oldható meg.

  • Hydrofor tartállyal és nyomáskapcsolóval. Amikor a tartály megtelik a szivattyú automatikusan leáll. A vízszint csökkenésekor automatikusan újraindul, pótolja a tartályból hiányzó vizet. Nagyobb a helyigénye.
  • Tartály nélkül nyomásérzékelő vezérléssel. a víztározó hiánya miatt kompaktabb és nagyon kicsi helyeken is alkalmazható. a víz használatakor folyamatosan működik, ami zajjal és energiafogyasztással jár.

A nyomásérzékelő vezérlés előnyei nyomásfokozás estén is érvényesülnek. A nyomásfokozó gépegységet megkerülő ággal és elzáró szerelvényekkel kell beépíteni a csővezetékbe. A beépítés helyének kiválasztásakor ügyelni kell rá, hogy a szivattyú és a többi rendszerelem IP védettségüknek megfelelő környezetbe kerüljenek.

Ma már elképzelhetetlen a számunkra, hogy nincs víz az otthonunkban. Természetes, hogy kinyitjuk a csapot és folyik belőle a tetszés szerint választott hideg vagy meleg víz. A kényelmünk érdekében fontos, hogy milyen erőteljes vízsugarat kapunk. Ha ez kevésnek bizonyul a felhasználási céljainkhoz, akkor minden bizonnyal a vízhálózat nyomásával van valamilyen probléma.

A vízhálózatnak ahhoz, hogy mindenhol megfelelő nyomás legyen a rendszerben egy sor technikai paraméternek, illetve a rendszer kiépítettségének is meg kell, hogy feleljen. A Wilo nyomásfokozó szivattyú jelentős segítséget nyújt abban, hogy a hálózaban jelenlévő nyomásnál nagyobbat lehessen létre hozni. A nyomásfokozó szivattyú feladata többlet vizet nyomni a rendszerbe ezzel növelve meg a víznyomást. Az adott helyen legmegfelelőbb készülék kiválasztásához kérjük szakember tanácsát, mert a vízfogyasztás jellegét, a vízórához való csatlakozási pontot és az elektromos csatlakozás lehetőségeit is szem előtt kell tartani. A nyomásfokozó készülék csatlakoztatható a főrendszerre is de arra is van mód, hogy egy különálló vízhálózat nyomását növeljük a segítségével.

Napjainkban nyomásfokozók széles kínálatát találjuk a piacon. A Wilo nyomásfokozó szivattyú megbízhatósága és népszerűsége biztosítja, hogy nem fog csalódást okozni, ha választjuk. A megbízhatóság mellett a tartóssága, időtállósága is mellette szól.

A nyomásfokozó szivattyú használata indokolt lehet:

  • WC nyomásnövelés
  • Második vagy harmadik zuhany a házban
  • Több mosogató
  • Mosogatógépek, mosógépek használata.

Egyszerre több vizet fogyasztó eszköz használata nyilvánvalóan víznyomás csökkenéshez vezet. Ez csökkentheti a víznyomást amikor például zuhanyozunk.

A nyomásfokozó szivattyú összeszerelése

A nyomásfokozó szivattyút jól szellőző, száraz és fagymentes helyre kell felszerelni. Legyen könnyen hozzáférhető helyen.

A szivattyú földelést igényel.

Ne a padlón helyezzük el, hanem dobogón.

Lássuk el biztonsági szeleppel.

A szelepet lássuk el szűrővel, ami rendszeres tisztítást igényel.

A vízellátó csöveket lehetőleg sárgaréz szerelvényekkel kell összekötni, kiemeltképp, ha a telepítést a szabadban végzik.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük