A házi vízmű felépítése és működése

A házi vízmű alkalmas nem csupán kisebb nyaralók, hanem családi házak teles vízellátására. Olyan helyeken, ahol nincs kiépített vízhálózat kiváló megoldást jelent, mert a segítségével fúrt, illetve ásott kútból is tudunk vizet nyerni. Ha van vízhálózat, akkor is jó megoldás lehet a költségek optimalizálására, ha a kert öntözést vagy a medence feltöltését oldjuk meg ezen a módon.

A házi vízmű felépítése:

  • önfelszívó szivattyú
  • hidrofor tartály
  • vezérlő egység

Sokoldalúan felhasználható. A háztartás vagy nyaraló vízellátása mellett az öntözőrendszer vízellátását is megoldhatjuk a segítségével.

Hidrofor tartály

Szerepe, hogy csökkentse a szivattyú beindításakor fellépő nyomást, ezzel gondoskodva a nyomóoldali rendszer védelméről. emellett eltárolja a vizet, ami költségcsökkentő. Ha például csak egy pohár vízre van szükségünk akkor nem kell hozzá beindítani a szivattyút, mert az a raktározott vízből megoldható. A hidrofor tartály a szivattyú élettartamára is hatással van, mivel azt nem kell minden egyes vízvételnél beindítani, ezért hosszabbá teszi a használati idejét.

Házi vízmű szivattyú

A házi vízellátó rendszer működtetéséhez felszíni szivattyút ajánlatos választani. Ez a szállítandó víz felszíne felett helyezkedik el nem merül bele a vízbe, mint a búvárszivattyú. a szivattyúházat a használat előtt fel kell tölteni vízzel, hogy ne fusson szárazon. A szívócső végére lábszelepet javasolt elhelyezni, amelynek a szennyeződések megszűrése a feladata, emellett pedig megakadályozza, hogy a szivattyú elejtse a vizet a szívó oldalon.

Szivattyú vezérlő

A szivattyú vezérlését a nyomáskapcsoló látja el. A nyomáskapcsoló biztosítja a szivattyú ki és bekapcsolásának automatizálhatóságát. Ha vizet használunk a tartályból akkor a nyomás a megadott szint alá csökken, ezért a nyomáskapcsoló beindítja a szivattyút. Amikor a nyomás eléri a beállított értéket akkor a szivattyú automatikusan kikapcsol. ezek a szintek többnyire gyárilag előre beállított értékek és meg fognak felelni az átlagos felhasználói igényeknek, de válaszhatunk állítható indítási nyomással rendelkező készüléket is, ha a felhasználási terület azt indokolttá teszi.

Mire jó a házi vízmű?

Az ingatlan vízellátása mellett a kert és a medence vízellátást is megoldhatjuk a segítségével. Nemcsak fúrt vagy ásott kút lehet a vízvételi forrás, a vizet vételezhetjük esővíz tárolóból vagy a talajból is. Minden esetben a felhasználási terület határozza meg melyik megoldás a legalkalmasabb. Ezek a vízvételi lehetőségek fogyasztásra alkalmatlanok, de kert öntözésre, WC öblítésre vagy autómosásra kiválóan megfelelnek.

Milyen áron szerezhető be a házi vízmű?

Az árat az határozza meg hogy milyen célra szeretnénk használni és milyen vízvételi lehetőségeink vannak. Mielőtt elindulunk beszerezni a készüléket mérjük fel a saját igényeinket, hogy pontosan mekkora nyomásra és vízmennyiségre van szükségünk. Fontos tudni a víznyerő hely tulajdonságait is. egyáltalán nem mindegy, hogy tartályból vagy kútbók kell a vizet kinyerni. Azt tudni kell a megfelelő szivattyú kiválasztásához, hogy milyen mélyről kell a vizet a felszínre juttatni.

A tartály árára hatással van az űrtartalma. minél nagyobb méretű nyilván annál többe fog kerülni. a szivattyúra vonatkozóan pedig azt kell mérlegelni, hogy várhatóan mekkora vízhozamra lesz szükség az igény kielégítéséhez és milyen mélyről kell felhozni a vizet. Ezeket a paramétereket a készülék maximális vízhozama és emelési magassága mutatja meg.

Lehetséges tartály nélküli házi vízmű is?

Van rá lehetőség, hogy hidrofor tartály nélkül üzemeltessük a rendszert. Ez estben egy felszíni szivattyúra és egy áramlásvezérlőre lesz szükségünk. a tartály nélküli házi vízmű alacsony vízfogyasztás esetén ajánlott. Előnye az alacsonyabb ár, hiszen nem kell számolni a tartály telepítésének költségével. A helytakarékosság is indoka lehet a tartálynélküli megoldás választásának. Ha a rendszert csak öntözésre kívánjuk használni akkor csupán bizonyos időpontokban van szükség nagyobb mennyiségű víz vételezésére. Ez esetben is mellőzhető a tartály.

Mi a teendő, ha a házi vízmű nem kapcsol ki?

A házi vízmű alacsony karbantartási igénnyel rendelkezik és nem jellemző a meghibásodása, azonban ez nem zárható ki teljesen.

Előfordulhat a csapágy és a tömítés közötti szivárgás, a nem megfelelő tömítés miatt. Ez sajnos idő előtti rozsdásodáshoz vezet, ami további gondokat fog okozni. A nem rozsdamentes alkatrészek például a csavarok beszorulhatnak, megnehezítve vagy teljesen lehetetlenné téve a meglazításukat.

Látványosabb hiba, amikor a szivattyú nem kap vizet és a szívó oldalon elejti a folyadékot. Ennek több oka lehet: a jelentős mértékben lecsökkent vízszint lehet az egyik, de csőrepedés is előfordulhat. A nyomáskapcsolón elállított kikapcsolási érték is ehhez a problémához vezet. Ez esetben a házi vízmű nem kapcsol ki, a nyomás egy adott szint alá csökkenésekor sem. Ez esetben szárazon működhet, ami miatt véglegesen tönkre mehet vagy csökken az élettartama.

Bármi is történjen szakértelem hiányában ne akarjuk megoldani, bízzuk szakemberre a feladatot. Tovább ronthatunk a helyzeten, amit nyilván nem szeretnénk. A nem megfelelő szerelés miatt elveszthetjük a készülék garanciáját.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük