A keringető szivattyú kiválasztása és méretezése

Eldöntendő kérdés, hogy milyen típusú és mekkora méretű keringető szivattyúra van szükség a fűtési rendszerünkhöz. A fűtési keringető szivattyú kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont a parméterek tervezéséhez:

  • az emelési magasság,
  • a szállítási teljesítmény (liter/perc)
  • teljesítmény(W)
  • energiahatékonyság (A.)
  • bekötési átmérő.

A keringető szivattyú beállításait több tényező befolyásolja. Akár mi magunk is ki tudjuk számolni mekkora keringető szivattyúra van szükségünk. A fűtési keringető szivattyú méretének kiválasztása az otthonunkba nem ördöngös dolog. Ha az otthona elég jól szigetelt akkor egy kisebb szivattyú is megteszi, ha különösen gyengén szigetelt akkor érdemes a nagyobbat választani. Nagy méretű lakás vagy ház esetében meg kell vizsgálni a csőméreteket, a radiátorok típusát, a kazán méretét és teljesítményét.

A fűtési keringető szivattyú működése

A fűtési rendszer szivattyúi a központi fűtési rendszerre telepített kis méretű mechanikus eszközök, amelyek feladata a meleg víz áramoltatása a lakásunk fűtési rendszerében.

A fűtési keringető szivattyú feladata felgyorsítani a forró víz keringését a radiátorokból vissza a kazánba. A szivattyú biztosítja a víz mozgását mielőtt lehűlhetne.

A központi fűtési rendszer szíve a központi fűtőszivattyú vizet vesznek a szivattyúba, a járókerekekkel nyomás alá helyezik a vizet, majd nagyobb sebességgel pumpálják a fűtési rendszer körül. Ezzel a meleg víz áramlása hatékonyabbá válik.

1. vízbemenet

A központi fűtési rendszer által felmelegített víz beáramlik a keringető szivattyúba.

2. Járókerekek

A fűtési keringető szivattyú egyfajta centrifugális szivattyú. A járókerék feladata a víz áramoltatása.ető szivattyú egyfajta centrifugális szivattyú. A járókerék feladata a víz áramoltatása.

3. Vízkimenet

A meleg víz a járókeréken áthaladva nagyobb sebességgel megy tovább, mint ahogyan beért.

A fűtési keringető szivattyú részei

A központi fűtést segítő fűtési keringető szivattyúk viszonylag egyszerű eszközök.

Víz áramlás bemenet: itt lép be a meleg fűtővíz a szivattyúba. a vízbemenet átmérője jelentősen meghatározza a szivattyú maximális áramlási sebességét.

Víz áramlás kimenet: A túlnyomás alatt lévő melegvíz itt lép ki a szivattyúból és innen lép át a fűtési rendszerbe. A vízkimenet átmérője is fontos paraméter a szivattyú maximális teljesítményének vonatkozásában.

A szivattyú nyomásának beállítása: a nyomásszabályozó tárcsa feladata, amely a keringető szivattyú elektronikus alkatrésze, lehetővé teszi a központi fűtési rendszer víznyomásának növelését. Ha az otthonában bizonyos radiátorok nem kapnak elegendő hőt akkor a beállító tárcsa segítségével növelhető a nyomás.

Szivattyú légtelenítő csavar: a szivattyú a vártnál alacsonyabb teljesítményét okozhatja, hogy légbuborékok vannak a belsejében. Ez fura hangokkal járhat és akadályozza a járókekek szabályos működését. Ebben az esetben a gyártó utasításainak betartásával a szivattyú légtelenítő csavarjának segítségével elvégezhetjük a légtelenítést.

Elektromos kapcsolatok: a keringető szivattyú elektromos konfigurációjának kezelésére szolgál, a használati utasítás alapján.

Tápkábel: az elektromos hálózatra való csatlakozáshoz szükséges.

A keringető szivattyú helyét jellemzően a kazán helye határozza meg. Lehetséges a:

  • kazán mellett
  • a melegvíztárolóhoz közel
  • valami eldugott helyen, a helyet kihasználva, például a lépcső alatt

A központi fűtési szivattyúk egyik remek tulajdonsága, hogy rendkívül takarékosak, csupán akkor fogyasztanak áramot amikor bekapcsolják a fűtési rendszert. Ez megakadályozza aza energiapazarlást. A fűtési keringető szivattyú többnyire a fő áramellátási helyről működik, de léteznek elemmel működő változataik is.

Az áramfelhasználása körülbelül annyi, mint egy vízforralóé. Modern kiváló szigeteléssel ellátott otthonokban pedig ez csupán annak a fele.

Ami el tud romlani az néha el is romlik. ez igaz a fűtési keringető szivattyú esetében is.

A keringető szivattyú búgó vagy kerregő hangot ad:

Valószínűleg helytelenül van beszerelve, ami nem csupán kellemetlen zajt okoz, de a hatékony működést is gátolja, valamint hosszú távon kopást is okoz a szivattyúban. A megoldás: ellenőrizni kell a szivattyú szerelvényeit és ha lazák a csavarok, meg kell őket húzni.

Hangos a központi fűtés

Meg kell különböztetni a szivattyúból érkező zajoktól. Általában zümmögő vagy kopogó hangokat ad és ezek nyilvánvalóan a központi fűtési rendszerből érkeznek. Ezt az is okozhatja, ha levegő kerül a szivattyúba.
Megoldás: ha legvalószínűbbnek látszó ok a levegő a szivattyúban akkor a használati utasítás szerinti légtelenítés a megoldás, a légtelenítő csavar ki és betekerésével. Nagyon kell ügyelni rá, hogy a forró levegővel esetleg érkező forró vízcseppek ne okozhassanak égési sérülést.

A szivattyú nem ad ki hangot

Mint minden működő gép esetében kell, hogy legyen a szivattyúnak is egy alaphangja, ha ez hiányzik akkor a legvalószínűbb, hogy a járókerék elakadt. A megoldás a szivattyú alapos kitisztítása, az idegen anyagok, esetleges szennyeződések eltávolítása.

Nem indul a szivattyú

Ha a kazán vezérlés nem indítja be a szivattyút vagy egy biztosíték tönkre ment akkor a szivattyú nem tud működni. Ebben az esetben kérje szakember segítségét.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük